FopmaWier boekbinderij

Boeken binden

Boeken binden

Bent u op zoek naar een uniek boek? De meest creatieve boeken zijn vaak handgebonden.
Deze boeken worden speciaal op maat, van begin tot eind...

- - -

...met de hand vervaardigd. Hierbij kunt u denken aan bijzondere formaten of vormen van een boek. Er kan extra aandacht besteedt worden aan het uiterlijk, de binding en de constructie. Leeslinten, sluitelastieken of insteekhoezen kunnen ook worden toegevoegd. Er wordt gebruik gemaakt van oeroude technieken, meestal in een modern jasje.

Wilt u een oud boek opnieuw in de band laten zetten of een nieuw boek met een ouderwets uiterlijk? Dat kan natuurlijk ook. De katernen worden dan op vlastouw of reepjes perkament genaaid en het boek wordt voorzien van handbestoken zijden kapitalen.

Bij hogere oplages (tot 250 stuks) worden de boeken machinaal gebonden, maar de afwerking blijft altijd degelijk handwerk.

FopmaWier bedenkt graag samen met u de beste combinatie van technieken en materialen om de inhoud goed tot zijn recht te laten komen. Vanaf één boek kunt u al bij mij terecht!

Cahiersteek

Cahiersteek

Dit is de ouderwetse schoolschrift-steek, daarmee wordt een schrift of boekje bijeengebonden door garen. De Cahiersteek is uitgevonden omdat men wilde voorkomen...

- - -

...dat schoolkinderen zich tijdens het schrijven bezeerden aan de scherpe pennetjes van de metalen nietjes.

Bij de cahiersteek [kajee steek] worden er drie gaatjes in de rug gemaakt, het garen wordt er doorheen geregen en aan het uiteinde wordt het met een klein knoopje vastgemaakt. Tegenwoordig wordt de cahiersteek vooral toegepast in luxe brochures. Het is ook mogelijk uw uitnodiging, menukaart, of ander bijzonder drukwerk van een extra dimensie te voorzien.

De cahiersteek is in verschillende kleuren leverbaar. De steeklengte is in de formaten 37, 50, 75, 100 en 125 mm instelbaar. Genoeg variatie dus om u drukwerk op een bijzondere manier te presenteren!

Goud op snee

Goud op snee

Een bijzondere manier van een versiering van de snede is sneevergulden. In dit geval met goud of kleurfolie. Deze techniek gebruiken we ook voor visitekaartjes...

- - -

...of de versiering van gelegenheidsdrukwerk. Uw geboortekaartje of trouwkaart kan dan net wat extra's mee krijgen.
Na een intensieve bewerking van de snede wordt met behulp van warmte de folie aangebracht.

Japanse bindwijze

Japanse bindwijze

Fukarotoji ofwel de Japanse bindwijze laat heel mooi de eenvoud van de binding aan de buitenkant van het boekwerk zien. De vouw zit niet in de rug maar...

- - -

...juist aan de voorzijde. Enkelzijdig gedrukte vellen (bijvoorbeeld fine art prints) kunnen op deze wijze tot een bijzonder boek worden gemaakt. Ook voor losse ongevouwen vellen wordt deze techniek wel eens toegepast.

De steek kan in vele verschillende vormen worden toegepast en is daarom ook zeer geschikt voor presentatie doeleinden waarbij het boek direct in het oog springt!

Snede versiering

Snede versiering

De oudste en meest toegepaste manier om een boeksnede te versieren is verven.
Bij oudere boeken ziet men vaak dat alleen de kop geverfd is. Dit werd gedaan om...

- - -

...het boek tegen stof en licht te beschermen. Tegenwoordig heeft het verven van boeksnedes puur een esthetische functie. Deze oude techniek geeft een modern boek een bijzonder karakter!

Kartonnage

Kartonnage

Voor het opbergen van kostbaarheden zoals sieraden, bijzondere documenten of natuurlijk boeken maken wij luxe dozen, precies op maat en in de gewenste vorm.

- - -

Dit kan een foedraal zijn of een overslagdoos zijn met een speciale sluiting. De dozen worden van verschillende materialen gemaakt zoals papier, leer of gedeeltelijk perkament. Het is absoluut geen must om hele luxe materialen te gebruiken, een doos in linnen kan ook heel mooi zijn en is bovendien ook nog in oplage te produceren.

Persvergulden of foliedrukken

Persvergulden of foliedrukken

Toen in de 19e eeuw de vraag naar boeken groeide, werd er uitgekeken naar een snellere manier om een boekband te bedrukken.

 - - -

Zo ontstond in 1845 een verguldpers, deze werd nog met een gasvlam verwarmd! Later werden deze persen vaak omgebouwd met een elektrisch verwarmingselement. Het bladgoud werd vervangen door folie wat vandaag de dag in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar is. En bij FopmaWier staat er eentje, een Mansfeld uit 1890! Drukvlak 37x29 HxB.

Leer en Perkament

Leer en Perkament

In vroeger tijden waren leer en perkament de enige materialen waar boeken van gemaakt werden, tegenwoordig worden alleen de luxe boekbanden hier in uitgevoerd.

- - -

Een luxe band wordt voor het grootste gedeelte nog altijd op dezelfde manier gemaakt. Hier komen veel technieken bij kijken, zoals leer dunnen, het leer opleggen of een perkamenten kapje maken. Dit zijn allemaal precisiewerkjes waar veel geduld voor nodig is, maar daarmee kunnen wel de mooiste kunstwerken worden gemaakt! Beide materialen zijn prachtig te versieren, met o.a. vergulding in bladgoud, verven en beitsen. De doorschijnendheid van het zeer sterke perkament kan ook een heel mooi onderdeel van het ontwerp zijn.
Ontdek eens de verbazingwekkende schoonheid van leer en perkament!

Singersteek

Singersteek

Uw boek, brochure of geboortekaartje kan met behulp van een industriële naaimachine gebonden worden met een Singersteek. Deze naam is natuurlijk afkomstig van...

- - -

...het naaimachinemerk "Singer". In de zomen van kleding wordt deze steek vaak gebruikt.

In de boekbinderij wordt de Singersteek op verschillende manieren toegepast; door de rug van een brochure, maar het kan ook dwars door de platten van een boek heen genaaid worden. U kunt uw drukwerk ook een extraatje geven door een label mee te naaien.

De Singersteek is in veel verschillende kleuren leverbaar en een leuke manier om uw drukwerk te verfraaien!

Rondhoeken en perforeren

Rondhoeken en perforeren

Rondhoeken is zoals de naam al aangeeft het maken van ronde hoeken. Oorspronkelijk was dit bedoeld om ezelsoren te voorkomen en de levensduur...

- - -

...van het schrift of boekje te verlengen. Nu wordt het gebruikt om net wat extra sfeer meegeven aan uw brochure of gelegenheidsdrukwerk!

Perforeren is het maken van gaatjes in papier of karton. Hierbij gaat het om een lijn van hele kleine gaatjes waardoor het gemakkelijk af te scheuren is, denk aan de ouderwetse postzegelvellen. Dit is een mooie toevoeging aan uw entreekaartje, waardebon of reclamedrukwerk.

Stansen en rillen

Stansen en rillen

Met behulp van een stansmes kan er vorm uit papier of karton gesneden worden, dit wordt stansen genoemd. Het is hierbij mogelijk om een bijzondere stansvorm...

- - -

...op maat te laten maken. Een prima manier om de nieuwsgierigheid van uw lezer te prikkelen! U kunt bijvoorbeeld ook ,als onderdeel van het ontwerp, de titel van uw boekje laten stansen.

Rillen is het aanbrengen van een vouwlijn. Door deze groef, een rillijn, kan karton of papier op een nette en gemakkelijke manier gevouwen worden.

Handvergulden

Handvergulden

Met de hand drukken van verwarmde letters, lijnen en stempeltjes in bladgoud, dat is handvergulden. Het wordt gebruikt om luxe bindwerk en kartonnages te versieren.

- - -

Elke regel, lijn of stempeltje wordt met uiterste preciesie met de hand gedrukt. Hiermee kunnen rijke versieringen en ingewikkelde patronen aangebracht worden, maar één enkele lijn kan uw boek al tot een uitermate chique object maken!