FopmaWier boekbinderij

Workshops Jeff Peachey

Workshops Jeff Peachey

In mei/juni van 2016 heeft Jeff Peachy, Amerikaanse boekbinder, restaurator en instrumentenmaker, twee

  - - -

workshops in mijn atelier gegeven. Dit was een groot succes!
Mede door de ontzettend leuke groepen met Nederlandse, Belgische en Amerikaanse restauratoren/conservatoren. De oudste deelnemer was zelfs al 80 jaar!

In samenwerking met camping en theetuin "De Brinkhoeve" en bed & breakfast kon iedereen in de buurt overnachten. Voor een goed verzorgde lunch maakten we iedere dag een wandelingetje naar "de Brinkhoeve".


Tijdens de eerste workshop van drie dagen "slijpen en messen maken" leerden we het slijpen en onderhouden van leerdunmessen, het modificeren van een spookschaaf en het bijhouden van een snijploeg. Ook maakten we zelf kleine mesjes van ijzerzaagbladen. Het was mooi weer dus konden we de schuurmachines buiten opstellen. Hier zijn de foto's van de eerste workshop te zien.


Tijdens de tweede workshop "18e eeuwse Franse band" leerden we hoe we Franse band moesten maken, in heel leer en met een vaste rug, aan de hand van de historische beschrijvingen. Tijdens deze workshop was er veel ruimte voor interactie en discussie.
In deze week heeft Jacob van Sluis een presentatie gegeven over de vroegere Franeker Universiteit en als afsluiting mochten we in Tresoar boeken daarvan bekijken. Herre de Vries had een selectie van boeken gemaakt die overeenkwamen met wat we de afgelopen week geleerd hadden en gaf hier ook informatie over. Een unieke kans! Hier zijn de foto's van de tweede workshop te zien.

Jeff Peachey heeft ook een blog geschreven over deze twee workshops.

 

Via deze weg heel veel dank aan:

Jeff Peachey voor twee geweldig interessante workshops.
Mijn medeorganisatoren Herre de Vries en Natasha Herman.
Restauratoren Nederland voor het mogelijk maken van de workshops.
Jacob van Sluis en Tresoar voor de presentatie en alle medewerking.
Minicamping en Theeschenkerij De Brinkhoeve voor de heerlijke lunch iedere dag en de overnachtingen.
Bed & Breakfast Jacobshoeve voor de overnachtingen met ontbijt.

 

Twee fotografen met een eigen stijl

Twee fotografen met een eigen stijl

Voor Rinkje Miedema en Judith Minks mocht ik meewerken aan de presentatie van hun portfolio voor het eindexamen...

  - - -

...aan de fotoacademie. Inmiddels zijn zij beide afgestudeerd en Judith Minks zelfs cum laude!

 

Rinkje Miedema

Voor haar examenproject fotografeerde ze kinderen. Al deze foto's zijn in zwart wit afgedrukt en deze zijn verwerkt in twee boekjes met een Japanse Steek. Het omslag is van papier met een houtstructuur. Daaromheen heb ik een bijpassende overslagdoos gemaakt met een bijzondere sluiting.

www.rinkjemiedema.nl

 
Judith Minks

In de studio bouwde ze een hotelkamer na en legde ze verschillende situaties vast voor het eindexamen. Hiervoor heb ik een overslagdoos gemaakt met een blinddruk op het voorplat. De binnekant is bekleed met velours en met een lint zijn de foto's gemakkelijk uit de doos te halen.

www.judithminks.nl

Judith Minks: Voor mijn eindexamen aan de FotoAcademie wilde ik een nieuwe portfoliomap hebben om mijn werk op passende wijze te presenteren. Deze portfoliomap zou prominent aanwezig zijn in de galerie waar vijf van mijn foto’s groot aan de wand werden geëxposeerd.
Via via ben ik bij boekbinderij FopmaWier terecht gekomen en tijdens een bezoek aan Wytze werd mij al snel duidelijk dat zijn passie en precieze voor zijn vak naadloos zou aansluiten bij mijn nogal perfectionistische inslag.
Samen zijn wij gekomen tot een prachtige ontwerp voor mijn portfoliomap. Vervolgens heeft Wytze met veel zorg en liefde voor zijn vak deze map gemaakt.
Inmiddels ben ik Cum Laude afgestudeerd en kan ik de portfoliomap gebruiken om mijn werk over de bühne te brengen.

Keatling, Hennie Broers

Keatling, Hennie Broers

30 Friese kunstenaars vertellen een verhaal van 1x2cm in sieraden van Hennie Broers van atelier Nyello.

  - - -

Voor dit project maakte ik een miniatuurboekje in perkament en de catalogus van de expositie die plaats vond in het Hannemahuys te Harlingen. Ook was daar een perkamenten band met foedraal van mij te zien.

 

Letterlijk en figuurlijk maakt het project "Keatling" een verbinding tussen kunstenaars van verschillende disciplines. Iedereen maakte een heel klein kunstwerkje wat past in de hanger van een ketting. En samen met een broche van zilver is dit een bijzondere sieradencombinatie waarbij je steeds van kunstwerk kan wisselen.
Op de expositie zijn ook op groot formaat werken van de kunstenaars te bezichtigen.
Woensdagmiddag 2 maart van 14:00 tot 17:00 uur geeft zilversmid Hennie Broers zelf toelichting over de achtergrond van het project, de uitgevoerde technieken en de verhalen achter de objecten.


Miniatuurboekje: Een handgebonden perkamenten spitselbandje op een leren achtergrond.

Catalogus: Japanse binding in een omslag van Twist-papier (een zilver gecoat papier met een toplaag van moerbeivezels), de titel is een opliggende preeg. In de catalogus komt elke kunstenaar aan het woord.

Perkamenten Band: Handgebonden perkamenten band van het boek "Weg-Wyzer voor aankoomende Goud en Zilversmeeden". Met handbestoken zijden kapitaaltjes op een reepje perkament, de aangebrachte versiering op het perkament is een zilvermerk wat in het boekje voorkomt, geïnspireerd op de niëllo-techniek die in dit boek beschreven wordt en waarnaar Hennie haar atelier heeft genoemd.
Hier heb ik een bijpassende ronde foedraal bijgemaakt afgewerkt met papier, leer en vilt.

 

Hennie Broers:

Nogmaals dank voor de fijne samenwerking. Het boekje dat in nauwe samenwerking is ontstaan, hoort bij de expositie “Keatling, ferhalen yn sulver”. Het is een boekje dat de expositie ondersteunt in woord en beeld. Tijdens het eerste contact tussen mijn vormgever en Fopmawier zijn er concrete ideeën ontstaan voor het handgebonden boekje op klein formaat en zijn er afspraken gemaakt over papiersoort, kleur etc. Een zeer inspirerend gesprek waarbij het vakmanschap van Wytze Fopma al snel duidelijk naar voren kwam.

Het is een zeer verzorgd en uniek boekje geworden dat in kleine oplage in eigen beheer is uitgegeven met fotowerk en bijbehorende teksten; prachtig om te zien en fijn om in te lezen.

Ik ben trots op het eindresultaat en kijk tevreden terug op manier waarop er is samengewerkt.

 

Een collectie schrijfoefeningen in een bijzonder jasje

Een collectie schrijfoefeningen in een bijzonder jasje

De brieven zijn schrijfoefeningen van kinderen in de vorm van een nieuwjaarswens,

  - - -

vaak gericht aan familieleden.

Voor het opbergen van deze brieven waren een aantal voorwaarden gesteld. De brieven moesten aan beide kanten zichtbaar blijven, uiteraard goed beschermd tegen invloeden van buitenaf en het moest er ook nog heel mooi uit gaan zien.

Daarom heb ik ze ingepakt tussen plexi-museumglas met aan de buitenkant twee lagen passepartoutkarton. Tussen deze lagen ligt een dik vel gekleurd papier wat uitgesneden is rondom de brieven. Daardoor lijken ze te zweven tussen het glas.

De randen heb ik afgewerkt met hetzelfde papier en de hoeken zijn omtrokken met leer en bladgoud. In de op maat gemaakte overslagdoos kan alles netjes worden bewaard. Het formaat van de doos is 500x700mm!

 

Albert R. Oosting:

”Sedert jaren was ik in het bezit van een vijftiental handgeschreven Nieuwjaarswenschen. Deze zijn afkomstig uit familiebezit en dateren uit de periode 1875 – 1890.
U kunt zich voorstellen dat er, na ruim 125 jaar, het nodige aan mankeerde:
-   ezelsoren
-   gaten c.q. scheuren in het papier
-   soms met plakband(!) aan elkaar geplakt
-   ’t bladgoud was her en der aangetast
-   et c. et c.

Het was al lang mijn wens om deze kostbaarheden te (laten) restaureren en ze het aanzien te geven, dat zij verdienen. Alleen ... wie vertrouw je deze kwetsbare en onvervangbare erfstukken toe?

Uiteindelijk ben ik bij de heer Fopma in Wier terechtgekomen. Na door hem verrichte restauratie- werkzaamheden heeft hij voorstellen gedaan om deze prachtige prenten aan belangstellenden te tonen. Daartoe heeft Fopma, met een vakgenoot, passe-partouts gemaakt welke zijn voorzien van museaal glas. Vervolgens heeft hij 2 staanders gemaakt, opdat de prenten paarsgewijs in het woonhuis kunnen worden geplaatst.    

Aangezien ik minder ruim behuisd ben, diende een oplossing te worden gecreëerd om de resterende prenten optimaal te kunnen bewaren. Als resultante van ons overleg heeft Fopma tenslotte een prachtig uitgevoerde opbergdoos gemaakt.

Al met al zie ik terug op een proces, waarin excellent voor mijn bezit is gezorgd en een waarlijk uitstekend resultaat is bereikt!”  

 

Huwelijkscadeau in perkament

Huwelijkscadeau in perkament

Dit handgebonden boek is uitgevoerd in kalfsperkament met decoratieve lijnen in bladgoud.

  - - -

De letters en de punten in de hoeken zijn van opgelegd papier, uitgesneden met snijletters. Het boek is ook versierd met een goudsnede en handbestoken zijden kapitalen. De voor- en staartsnede bevatten een scheprand. In ieder katern zitten een aantal vellen met een perforatie zodat er foto's ingeplakt kunnen worden.
Om het boek mooi op te bergen heb ik er een met vilt gevoerd foedraal bij gemaakt.

 

Jan Noorduijn:

Wij wilden voor het huwelijk van mijn zoon een byzonder cadeau geven. Het werd een boek gemaakt door Wytze Fopma. Het is een waarlijk juweeltje geworden. Niet vaak vind je iemand , die zo bevlogen is met zijn vak en er dan ook alles aandoet om een boek te creeren wat niet alleen ambachtelijk is, maar ook nog fantastisch mooi. Daarenboven staat zijn kunde en interesse bovenaan en Wytze Fopma maakt dat het prcies volgens de wensen van de klant is. Wij zij er erg trots op om iets van zijn hand te hebben kunnen geven als cadeau en weten dat het de tand des tijds met glans zal doorstaan. Ik kan dan ook het werk van hem aan een ieder aanbevelen

Leporello kinderboek in bijzondere doos

Leporello kinderboek in bijzondere doos

Voor ontwerpersduo Myrte en Leanne Prins maakte ik dit inspirerende kinderboek.

 - - -

Het boek is gemaakt in leporello-vorm en ligt in een sprankelende doos met kijkgaten en een holografische foliebedrukking. Wanneer je de doos openvouwt komt er elke keer een groter kijkgat te voorschijn en komt het boek steeds dichterbij.

 

Myrte en Leanne Prins:

Op zoek naar een boekbinder met een open geest en veel fantasie, kwamen we terecht op de website van Wytze. We werden getrokken door zijn smaakvolle presentatie en gingen enthousiast met hem in zee. Wytze is bijzonder betrokken en een echte vakman. We zijn ontzettend blij met het resultaat!

‘Hoedje van de Koning’  

Een spannend en prikkelend boek voor kinderen. Zonder woorden en met bladvullende fascinerende illustraties, gemaakt door twee zussen afgestudeerd aan de kunstacademie. Het boek is door te bladeren zoals je dat bij andere boeken gewend bent, maar ook helemaal uit te zetten. Dan is het wel meer dan 2 meter lang!

Voor meer informatie over ‘Hoedje van de Koning’ en andere bijzondere kinderproducten kijkt u op www.hoedjevandekoning.nl.

Een sprookjesboek voor Provincie Fryslân

Een sprookjesboek voor Provincie Fryslân

"De droom van Ama", wat een prachtig kleurrijk sprookjesboek is dit geworden!

 - - -

Dit boek is in opdracht van Fair Fryslân gemaakt om kinderen op de basisschool bewust te maken van fair trade. Het is geschreven door Baukelien Koopmans en de illustraties zijn van Anja de Boer van DurvDesign in samenwerking met leerlingen van basisschool "de Reinbôge" uit Burgum.

Samen met Ingrid van der Geest van PIT Concept & Copy en Anja hebben we het ontwerp op maat gemaakt voor de Japanse steek. Deze bindwijze is toegepast met vier verschillende kleuren garen.

De boeken zijn ook los te bestellen via Elikser uitgeverij.

Een fluwelen boek

Een fluwelen boek

Een mooie limited edition van het boek "Blauwe engel over mijn borst" van schrijver Henk van der Veer mocht ik maken in opdracht van Uitgeverij Louise.

 - - -

Eddy van der Noord:

Uitgeverij Louise heb ik opgericht in maart 2010. Opgericht puur en alleen om mooie boeken te maken, boeken die er toe doen en die mij (en mijn opdrachtgevers) geluk en voldoening brengen. Geluk, daar gaat het om in het leven. Ik doe enkel dingen die mij geluk geven, anders doe ik ze niet. Klinkt ideëel, tikje naïef misschien. Maar het is mijn levensmotto geworden na een ingrijpende persoonlijke gebeurtenis.

Met Blauwe engel over mijn borst van Sneker stadsdichter Henk van der Veer wilde ik iets bijzonders doen. Het is een autobiografische roman die de anderhalf jaar beschrijft van het hartinfarct dat Henk kreeg tot en met zijn onvrijwillige ontslag na een mislukte re-integratie. Een boek met humor, emotie en soms enig vilein cynisme.

Henk wilde geen standaard boek en dat is het ook niet geworden. Het fraaie ontwerp van Monique Vogelsang (monique vogelsang grafisch ontwerp) met onder meer een blauwe broodletter, dat oogt niet alleen mooi, maar leest ook nog eens veel prettiger. Een boek met een zeer aaibare cover, een hart met daaronder een hartritmediagram als typografie.

Ik kende Wytze Fopma al een tijdje, dit door een toevallige ontmoeting bij een boekpresentatie van een wederzijdse kennis. Ik wist en weet wat voor prachtige en bijzondere boeken hij kan maken. Ik kreeg het idee om voor Henk een limited edition te gaan maken. Samen met Monique heb ik dit uitgewerkt. Ons idee, een fluwelen boek, hebben we voorgelegd aan Wytze. Na een boeiend gesprek waren we eruit. Wytze kon aan de slag.

Bijgaand ziet u het resultaat. Ik ben er als uitgever van mooie boeken erg trots op. Henk was ‘út de skroeven’! Een blauw fluwelen boek met diepdruk hart en oranje hartslag letters. Met ‘gesnoeien’ sneden, alleen de (oranje) bovenkant is glad afgewerkt. Met een leren kapitaaltje en leeslint in passende kleuren en oranje schutbladen die perfect bij het blauwe fluweel passen. Alles klopt, over alle details is nagedacht. Wytze, tige tank!

UVA Scriptie in perkament

UVA Scriptie in perkament

Deze handgebonden scriptie is bekleed met perkament en een bijpassende foedraal. Door het perkament heen schijnt...

 - - -

...de pop-art afbeelding van Obama. Deze afbeelding komt ook weer terug op de doos welke aan de onder en bovenkant met blauw leer is bekleed. De binnenkant is in rood velours.
Op de rug van het boek heb ik leer ingelegd met daarop een foliedruk van de drie Amsterdamse kruisjes. Om het leer heen is met de hand een gouden lijn aangebracht. Het boek is afgemaakt met een vergulde kopsnede en handbestoken kapitaaltjes.

 

Irma Zittema:

Ik zocht een gedenkwaardig afstudeercadeau voor mijn dochter.
Bij mijn afstuderen 30 jaar geleden had ik een boekbinder als buurman, die voor mij mijn afstudeerscriptie op simpele wijze had ingebonden. Al die jaren heb ik het als waardevol beschouwd, om mijn afstudeerscriptie op deze manier te kunnen bewaren.
Ik wilde voor mijn dochter wel een mooier en meer bijzonder boek maken. De site van Wytze sprak mij aan en zijn wijze van werken ook. Samen met Wytze heb ik haar afstudeerscriptie tot een heel bijzonder persoonlijk boekwerk weten te maken.

Visitekaartjes Hoofdcwartier

Visitekaartjes Hoofdcwartier

 Een gelaagd visitekaartje in zwart geel en wit met laserstans!

 - - -

Carlos Torres Serrano is een ambitieuze grafisch ontwerper en is sinds kort gestart met zijn eigen bedrijf Hoofdcwartier. Een leuke opdracht om voor hem visitekaartjes te mogen maken. De witte zijde is digitaal geprint, het beeldmerk is uitgelaserd in het zwarte papier en door de gele laag daarachter komt dat extra mooi naar voren.

 

Carlos Torres Serrano:

Fopmawier werkte met hart en ziel en vol enthousiasme aan mijn visitekaart voor Hoofdcwartier. In onze brainstorm sessie heeft Wytze zijn passie en expertise ingezet om mij een duidelijk beeld te geven over de mogelijkheden van de visitekaart.
Fopmawier combineert de ouwe ambacht van het drukwerk met hedendaagse technieken en vormgeving. Zo zijn we uiteindelijk gekomen op het unieke visitekaartje die indruk maakt voor Hoofdcwartier.
Hartstikke bedankt Wytze!!!

Grytsje Schaaf

Grytsje Schaaf

Voor het project Skimer van Tresoar gingen vijf Friese kunstenaars in 2014 naar IJsland om te ervaren wat schemer en leegte met je doen.

 - - -

Ze verbleven op afgelegen plekken, in kleine vissersdorpen en afgelegen cottages om er het vulkanische 'heitelân' te vangen in beeld en taal. Elk schetsten ze het eiland in hun eigen disciplines.

Als aanvulling op haar gedichten en poëzie-installaties, heb ik voor Grytsje Schaaf een prachtig boekje "Sa is de see/Ik wie in goede fangst" met bewaarmap mogen maken.

Het gebruikte materiaal is karton, bedrukt in offset. Het boekje is van twee kanten te bekijken en heeft verschillende paginaformaten. Door deze bijzondere vorm geeft het heel langzaam haar gedichten prijs. De map is aan beide kanten afgewerkt met een singersteek.

Tijdens de opening van expositie Skimer in het Melklokaal te Heerenveen werd het eerste exemplaar uitgereikt aan Bert Looper van Tresoar. Via de Afûk websjop kunnen de boekjes nog worden aangeschaft.

 

Dolph Kessler

Dolph Kessler

Dolph Kessler is sinds 2006 documentair fotograaf en gefascineerd door de betekenissen die aan het landschap en de natuur gegeven worden.

- - -

Bouvetøya

Bouvetøya is het eerste boek wat ik voor hem maakte, machinaal genaaid met een "open rug". Met de  lijm op de rug blauw gekleurd in dezelfde kleur als de foliedruk op het voorplat.

Er zijn twee verschillende versies. 15 Exemplaren in wit linnen en 35 exemplaren met platten van 700 grams Colorplan. Dit laatste is heel toepasselijk in de prachtige kleur Ice white.

Dolph Kessler:
8 jaar na mijn Atlantische Oceaan reis in 2006 heb ik toch maar besloten een "collectors item" te maken in de vorm van (hoe kan het ook anders) een mooi vormgegeven fotoboek van Bouvetoya (oplage 50). Dat merkwaardige meest afgelegen eiland ter wereld tussen Kaapstad en Antarctica, door Boudewijn Buch het IJspaleis genoemd. 

www.dolphkessler.nl

 

Passengers

Dit boek is een onderdeel van zijn fotografie van Lviv waarbij het accent ligt op foto's van passagiers in trams en bussen.

Hij kreeg mooie recensies op zijn expositie. Deze was te zien begin 2015 in Galerie Sit Down in Parijs!

Dit boek is machinaal gebonden met een "open rug" De lijm op de rug is rood gekleurd in dezelfde kleur als de foliedruk op het voorplat. Dit geeft het boek net even zo’n typische uitstraling wat het verdient.

 

Landscapes

Het derde boek in deze serie waarbij het uiterlijk wederom passend is bij de inhoud.

De geselecteerde foto's in dit boek zijn in het algemeen landschapsfoto's waarin de ongenaakbaarheid en de schoonheid van het landschap aan de orde zijn. 

Dit vind ik bijzonder

Dit vind ik bijzonder

Is pas echt een bijzonder boek! Allemaal door de samenwerking tussen basisschoolleerlingen, studenten, bedrijven, gemeente en heel veel bevlogen vrijwilligers. En daar hoort...

 - - -

...natuurlijk ook een boekbinder bij! Daarom heeft Ingrid van der Geest van Pit concept&copy mij benaderd om mee te denken en werken aan dit boeiende project.
In overleg met haar en vormgeefster Anja de Boer van DurvDesign gaan we het boek maken met een japanse binding. Het drukwerk is verzorgd door Hellinga grafische specialisten.

Op zondag 28 september heb ik een groep vrijwilligers begeleidt in mijn atelier om samen alle boeken te binden. Ze zijn tot het uiterste gegaan, de verbanddoos kreeg zelfs een vaste plek op tafel!

Dit mooie kinderboek is gevuld met wat kinderen van groep 3 en 4 van basisschool "de Oldenije"in Leeuwarden bijzonder vinden, kleurrijke illustraties en opmaak van Anja en teksten van Ingrid.
De opbrengst gaat naar stichting Amurang. Deze stichting zet zich in voor kansarme kinderen in Indonesië. Er is inmiddels al een proefexemplaar in Indonesië aangekomen!

Op de Facebookpagina Dit Vind Ik Bijzonder is nog veel meer informatie te vinden over wie er allemaal meewerken, de verkooppunten en de laatste nieuwtjes!

Corrie Grupstra

Corrie Grupstra

Fotografe Corrie Grupstra kwam met een orgineel idee omtrent de letter "C".  Behalve in ch komt...

- - -

...deze letter in de Friese spelling niet voor. Toch zijn er Friezen waarvan de naam begint met de letter "C". En deze heeft ze voor haar boek geportretteerd.

Bekijk het leuke filmpje van dit boek met een bijzondere doos.

Het boek is gemaakt van kartonpagina's met een linnen rug. Daar omheen zit een linnen doos zonder sluiting met de opening in het midden. De doos blijft gesloten door de het gewicht van de verschillende lagen. De letter "C" bestaat uit ingelegd zand van Ameland!

Corrie Grupstra:
Dit werk heb ik gemaakt voor mijn deelname aan het Alfabet-projekt van ‘De Moanne’. Hierbij was de opdracht om een nieuwe ‘persoonlijkheid/identiteit’ aan een letter te geven. Wytze heeft er voor gezorgd dat de verschillende wensen en ideeen die ik had samen zijn gevoegd in dit boek-werk. Het is prachtig geworden!

www.corriegrupstra.nl

Troostbomen

Troostbomen

Hans van Ommeren, een gerenomeerd reclamefotograaf kwam bij mij terecht voor zijn project Troostbomen. Met een unieke fotografiestijl legt hij de natuur vast op een manier die...

 - - -

...je nergens anders ziet. Zijn lenzen zijn zelfgemaakt, een combinatie van 19e eeuws glas en hypermoderne techniek, en daarmee maakt hij adembenemende foto's.
In de foto's zit beweging, ze hebben bijzondere kleuren en lijken op een impressionistisch schilderij. "Zo zie je een boom als je door je tranen heen kijkt".

Dit fotoboek was geweldig om te maken en omdat het zoveel bijzonderheden bevat, moet je het eigenlijk in het echt gezien hebben!
Het is geheel in inktjet geprint, bestaande uit Fine Art Prints. De binding van het boek is op Japanse wijze, voor de band is gebruik gemaakt van hangeschept papier waarin bladeren zijn verwerkt. De titelpagina is geprint op zijdezacht Kozo papier uit Japan. De kop van het boek heeft een scheprand en er is lichtgroene sneeverf aangebracht. Achterin het boek is een kijkgaatje te vinden waardoor je een blad ziet.

Het boek is verschenen in vier talen, elk in een oplage van 50 stuks. Ze zijn allemaal gesigneerd en voor elk boek is er een prachtig op maat gemaakte ebbenhouten kistje.

Voor meer informatie en fantastische foto's kijk op www.hansvanommeren.com.